Παιδική κατάθλιψη στη σχολική ηλικία - Αίτια και συμβουλές αντιμετώπισης

 
Η παιδική ηλικία θεωρείται η κατεξοχήν ηλικία της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς, απαλλαγμένη από τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι κατά τα τελευταία έτη, έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά της παιδικής κατάθλιψης. Η εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από τους γονείς, διότι τα παιδιά αδυνατούν να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης διαδραματίζουν γενετικοί, κληρονομικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες. Συνηθέστεροι εκ των οποίων είναι οι οικογενειακοί και οι κοινωνικοί παράγοντες.


 


➦Οι οικογενειακοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της παιδικής κατάθλιψης είναι οι εξής : πρώιμες διαταραγμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ μητέρας και παιδιού, συναισθηματική γονεϊκή αποστέρηση και παραμέληση, σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, συνεχείς συγκρούσεις μέσα στο οικογενειακό σύστημα, τραυματικά γεγονότα όπως διαζύγιο, πένθος, οικονομικές απώλειες, ανεργία, μετανάστευση κ.α. Οι κοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την ανάδυση της παιδικής κατάθλιψης είναι οι εξής : ενδοσχολική βία, σχολική αποτυχία , προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους άλλους, κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω Covid κ.α. Μπορεί να γίνεται αντιληπτή η εμφάνιση ενός ή και περισσότερων χαρακτηριστικών των παραπάνω, προαναφερθέντων παραγόντων.

Τα πιθανά συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά στη σχολική ηλικία είναι τα εξής: συναισθήματα θλίψης, ενοχής, λύπης, αναξιότητας, ντροπής, ευαισθησία στην κριτική των άλλων, μειωμένη αυτοπεποίθηση, απώλεια συγκέντρωσης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σχολικής επίδοσης του παιδιού, νυχτερινή ενούρηση, κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, σωματικές ενοχλήσεις, κοιλιακά άλγη, ημικρανίες, στομαχόπονους, προβλήματα στη διατροφή και στον ύπνο.

👀 Οι συμβουλές αντιμετώπισης της παιδικής κατάθλιψης στη σχολική ηλικία προς τους γονείς, είναι :

👉 Δημιουργία ενός δεμένου και ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος προκειμένου τα παιδιά να μιλήσουν για τα αρνητικά τους συναισθήματα

👉 Ενεργητική ακρόαση στα προβλήματα των παιδιών

👉 Αποφυγή της αρνητικής κριτικής προς αυτά καθώς εκφράζουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους

👉 Ενσυναίσθηση και σεβασμός απέναντί τους

👉 Ιδιαίτερη εστίαση όταν εκφράζεται η επιθυμία θανάτου


❗ Σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που σας προβληματίζουν ή που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, επικοινωνείτε μαζί μου στο email: nansyar12@gmail.com.

Παιδαγωγός με εξειδίκευση,

Αθανασία Αργυροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση

🎅 4 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την αναγέννηση των παιδιών και των γονέων !