Βαθμοθηρία και κορεσμός νέων γνώσεων - Το < κυνήγι > που ασκούν οι γονείς στα παιδιά - Μικρές συμβουλές προς τους γονείς


 

Σε μια τόσο ανταγωνιστική εποχή στον τομέα της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής των παιδιών, οι περισσότεροι γονείς διακατέχονται από άγχος και ανησυχίες για τη βελτίωση και πρόοδο των παιδιών τους. Το άγχος , αυτό , καθίσταται καταστροφικό και δυνητικά παθολογικό προς τα παιδιά, καθώς το απορροφούν μέσα τους, και διαφαίνεται στον τρόπο λειτουργίας τους.

Είναι γεγονός, ότι έχουν πλέον αυξηθεί οι απαιτήσεις των γνωστικών αντικειμένων και των σχολικών υποχρεώσεων , αλλά αυτό δε σημαίνει πώς όλα τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν εξίσου σε όλες αυτές τις απαιτήσεις. Όπως κάθε ενήλικας , έτσι και κάθε παιδί , έχει τους δικούς του ρυθμούς , λειτουργίας και ανταπόκρισης στις καθημερινές σχολικές και εξωσχολικές απαιτήσεις.

Δεν είναι λίγα, τα περιστατικά , κατά τα οποία , πολλοί γονείς εμφανίζονται αρκετά φιλόδοξοι και απαιτητικοί προς τα παιδιά τους ως προς το θέμα των βαθμών και του κορεσμού γνώσεων , παραβλέποντας τις ικανότητες και τις ανάγκες του παιδιού τους. Επιπλέον , πολλά παιδιά ακολουθούν δραστηριότητες και μαθήματα υπό την επιρροή των γονιών τους , χωρίς να έχουν οι γονείς εντοπίσει αν τα παιδιά θέλουν αυτό που κάνουν ή αν έχουν τις κατάλληλες βάσεις , ώστε να ανταποκριθούν σε πολλές δραστηριότητες και νέα γνωστικά αντικείμενα.

Όλα αυτά τα περιστατικά συνάδουν στην καταπίεση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά. Οι βαθμοί , είναι ένας ή δύο αριθμοί , που διαφέρουν , και κάλλιστα μπορούν να ανατραπούν ! Η ακολουθία πολλών δραστηριοτήτων και η παρακολούθηση νέων γνωστικών αντικειμένων , όπως νέες ξένες γλώσσες , πρέπει να εκλαμβάνονται σοβαρά από τους γονείς , λογαριάζοντας πρωτίστως τις ικανότητες των παιδιών , τα κενά που εντοπίζονται , τις ανάγκες που υπάρχουν καθώς και τα θέλω των παιδιών τους.

Καταληκτικά, η βαθμοθηρία και ο κορεσμός νέων γνωστικών αντικειμένων , δε σημαίνουν τίποτα , αν τα παιδιά, δεν διαθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο για να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν ικανοποιητικά. Συνάμα, οι βαθμοί , δεν υπολογίζονται το ίδιο από όλους και δεν πρέπει να αποτελούν κίνητρο από τους γονείς. Στόχος κάθε γονέα , πρέπει να γίνεται , η αναγνώριση του γνωστικού και προσωπικού επιπέδου των παιδιών και η οχύρωση μιας ισχυρά δεμένης πυραμίδας με σταθερές ,βασικές γνώσεις , προκειμένου στην κορυφή της , να χτιστούν οι τελευταίες γνώσεις. Πάντα , < αφουγκράζοντας > τις ανάγκες και τα θέλω των παιδιών!


Παιδαγωγός με εξειδίκευση,

Αθανασία Αργυροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ψυχική υγεία των παιδιών και οδηγίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στα παιδιά

Οι δάσκαλοι στο " κρυφό σχολειό " , στα χρόνια της τηλεκπαίδευσης !

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση