Ελεύθερος χρόνος στα παιδιά - Πώς να τον αξιοποιήσετε με 9 βασικές προτάσεις !



Ο ελεύθερος χρόνος αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να αποτελεί «χρόνο ζωής», ψυχαγωγίας, μάθησης, κοινωνικής πραγμάτωσης και προσωπικής ανάπτυξης τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Ο χρόνος αυτός είναι σημαντικός για τον καθένα, καθώς δεν αντισταθμίζει τον χρόνο εργασίας, αλλά κατέχει την δική του δυναμική. Ενδείκνυται για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Τα οφέλη του ελεύθερου χρόνου είναι αδιαμφισβήτητα και αναγκαία για όλους τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, στην παιδική ηλικία, ο ελεύθερος χρόνος θεωρούνταν παλιότερα χρόνος παιχνιδιού. Τη σήμερον εποχή, τα δεδομένα του παιχνιδιού ,όμως, έχουν αλλάξει αισθητά, λόγω των νέων συνθηκών διαβίωσης. Τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στις γειτονιές αλλά περιορίζονται κυρίως στο σπίτι ή σε συγκεκριμένους χώρους παιχνιδιού και διασκέδασης υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου βοηθά τα παιδιά αναπτυξιακά, στη μετάβασή τους από το ένα ηλικιακό επίπεδο στο άλλο, στην προσαρμογή τους από την παιδική στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Στον ελεύθερό τους χρόνο τα παιδιά μπορούν να συναναστραφούν με φίλους και την οικογένεια, γεγονός που συμβάλλει στην κοινωνικότητά τους και την συναισθηματική τους πληρότητα. Για αυτό το λόγο , είναι απαραίτητη , η ύπαρξη του ελεύθερου χρόνου στα παιδιά αλλά και η σωστή διαχείριση αυτού από τους γονείς.

 Πώς μπορούν, λοιπόν , οι γονείς να διαχειριστούν σωστά και ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους ;

1. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας ! Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη ! Έχουν ανάγκη την παρουσία σας , τη συζήτηση μαζί τους και τη συμμετοχή στις δραστηριότητές τους. Αν το πρόγραμμά σας είναι επιβαρυμένο , φροντίστε να το καλύπτετε τα Σαββατοκύριακα μαζί τους.

2. Κάνετε κοινές δραστηριότητες ή παρακολουθείτε τα παιδιά στις δραστηριότητες τους , δίνοντάς τους έτσι δύναμη για συνέχεια και ενθάρρυνση για βελτίωση.

3. Δημιουργείστε γνωστικά παιχνίδια και συμμετέχετε οικογενειακά, υποβοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την γνωστική και μαθησιακή τους εξέλιξη.

4. Προσπαθείτε μέσα από τη συζήτηση με τα παιδιά σας, να μάθετε τους προβληματισμούς τους και με να τους ακούσετε με προσοχή, προκειμένου να δώσετε λύση και ενθάρρυνση για αντιμετώπιση.

5. Κάντε κοινές εξωτερικές δραστηριότητες και μικρές αποδράσεις στη φύση, όπως περπάτημα σε ένα άλσος , βόλτα με τα ποδήλατα , τρέξιμο . Η φύση θα ενδυναμώσει πνευματικά και σωματικά εσάς και τα παιδιά σας και θα δώσει χώρο για καλύτερη σκέψη στα προβλήματα.

6. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τους συνομηλίκους τους, γι' αυτό φροντίστε στον ελεύθερο χρόνο τους , να συναντιούνται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

7. Ακούστε μουσική και χορέψτε στο ρυθμό μαζί τους ή προσπαθείτε να ερμηνεύσετε φωνητικά τραγούδια.

8. Τονίστε την ανάγκη καθαριότητας και βιωσιμότητας , εντάσσοντας τα παιδιά σας στην καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού σας και στη δημιουργία του φαγητού σας.

9. Μάθετε μαζί με τα παιδιά σας μια ξένη γλώσσα από το Internet , εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις σας και τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Γνωρίζοντας μια ξένη γλώσσα , γνωρίζουμε παράλληλα ένα νέο πολιτισμό και μαγευόμαστε λες και ζούμε σε μια άλλη χώρα. Μπορείτε κάλλιστα να επικοινωνείτε χρησιμοποιώντας τις νέες λέξεις που μαθαίνετε.

Αυτές είναι κάποιες βασικές ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου στα παιδιά. Ο ελεύθερος χρόνος στα παιδιά μπορεί να γίνει και δικό σας , καθώς τα παιδιά έχουν την ανάγκη σας , για να μπορούν να είναι πετυχημένα και χαρούμενα! 


Αθανασία Αργυροπούλου,

Παιδαγωγός με εξειδίκευση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση

🎅 4 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την αναγέννηση των παιδιών και των γονέων !

Παιδική κατάθλιψη στη σχολική ηλικία - Αίτια και συμβουλές αντιμετώπισης