Τι πρέπει να κάνετε αν τα παιδιά δεν κοιμούνται στο δωμάτιό τους; 5 βήματα !

 


Δεν είναι λιγοστά τα περιστατικά, κατά τα οποία, τα παιδιά της προσχολικής και παιδικής ηλικίας, συνηθίζουν να ταλαιπωρούν τους γονείς στο πρόβλημα του ύπνου τους, θέλοντας να κοιμηθούνε μαζί τους. Μερικοί γονείς παραπονιούνται λόγω του ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν και άλλοι γονείς παραιτούνται, αποδέχοντας την κατάσταση. Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δεν κοιμούνται στο δωμάτιό τους είναι αρκετοί.
Οι συνηθέστεροι, όμως, είναι ότι φοβούνται το σκοτάδι και νιώθουν ανασφάλεια και ότι έχουν την ανάγκη προστασίας από τους γονείς τους, διότι δεν τους βλέπουν τόσο στην καθημερινότητά τους λόγω της πολύωρης εργασίας τους. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν από την ηλικία, τουλάχιστον 2 χρονών, να προσαρμόζονται και να αυτονομούνται με τον δικό τους χώρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται από τη βρεφική-προσχολική ηλικία, πριν εισέλθουν στην παιδική ηλικία και δυσκολευτούν παραπάνω. 

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά να κοιμούνται στο δωμάτιό τους ;

  1. Να διαμορφώσουν και να οργανώσουν το παιδικό δωμάτιο. Η διαμόρφωση και η οργάνωση του παιδικού δωματίου θα πρέπει να είναι απλή , με απαλά χρώματα και λίγα αντικείμενα. Το παιδικό κρεβάτι θα πρέπει να είναι άνετο και να το συντροφεύουν μαλακά παιχνίδια και αρκουδάκια. Καλό θα ήταν να περιέχει έναν απαλό και χρωματιστό φωτισμό, ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο. Η δοκιμή μιας χαλαρωτικής μουσικής με μια ονειρική ατμόσφαιρα θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο κλίμα, που θα ευνοήσει τον ύπνο.
  2. Οι γονείς θα πρέπει να εντάξουν τα παιδιά τους στο παιδικό δωμάτιο από την βρεφική - προσχολική ηλικία. Αν το παιδί δεν εντάσσεται εύκολά, καλό θα ήταν πριν κοιμηθεί , να τον συντροφεύει ένας γονιός , διαβάζοντας ένα παραμύθι ή κάνοντας χαδάκια.
  3. Να συμφωνήσουν με τον σύντροφό τους πως θα χειρίζονται τις νυχτερινές απαιτήσεις των παιδιών σας, έτσι ώστε να το κάνουν εναλλάξ ή ιδανικότερα και οι δύο γονείς μαζί.
  4. Να τηρήσουν μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου με συγκεκριμένες ώρες, έτσι ώστε να συντονιστούν καλύτερα και να αποδεχτούν την αυτονομία του ύπνου τους καλύτερα. Προτιμάται να ξεκινάνε όσο πιο νωρίς τη βραδινή ρουτίνα. Η βραδινή ρουτίνα θα ήταν ιδανικό να περιλαμβάνει ένα βραδινό μπάνιο χαλάρωσης με ζεστό νερό.
  5. Να μειώσουν τις πιθανότητες να ξυπνήσουν στον ύπνο τους , προσέχοντας να μην πίνουν πολλά υγρά και να πηγαίνουν πάντα τουαλέτα πριν τον ύπνο τους.
Οι γονείς δεν πρέπει να παραιτηθούν από τη διαδικασία ύπνου των παιδιών τους, καθώς αυτό δε θα βοηθήσει στην αυτονομία το και στην κοινωνική και προσωπική τους εξέλιξη.

Για περισσότερες ,ειδικότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό , επικοινωνήστε στο email: nansyar12@gmail.com

Παιδαγωγός με εξειδίκευση

Αθανασία Αργυροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ψυχική υγεία των παιδιών και οδηγίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στα παιδιά

Οι δάσκαλοι στο " κρυφό σχολειό " , στα χρόνια της τηλεκπαίδευσης !

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση