ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΟΥ
Η συμπεριφορά είναι ένα τρόπος δράσης και αντίδρασης στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων. Πρόκειται για μια εξωτερίκευση του κόσμου μας και ανάδειξης της προσωπικότητάς μας.
Η σωστή συμπεριφορά υπόκεινται σε κάποιους βασικούς κανονισμούς που πρέπει να τηρούν εξίσου οι ενήλικες και τα παιδιά.
Αυτοί οι βασικοί κανονισμοί είναι :
1. Λέξεις - κλειδιά που πρέπει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας , στον κοινωνικό μας περίγυρο με ευγένεια.
- Καλημέρα σας!
- Καλησπέρα σας !
- Γειά σας !
- Τι κάνετε / κάνεις ;
- Τα νέα σας.
- Ευχαριστώ!
- Παρακαλώ!
Ανάλογα με την ιδιότητα μας , συμπεριφερόμαστε αναλόγως , πάντα με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους και προς το αντικείμενό μας.
Σε περίπτωση βοήθειας , καλούμαστε να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε στον συνάνθρωπό μας.
Συμπεριφερόμαστε με λογική και καλή διάθεση , αποφεύγοντας το ειρωνικό ύφος και τις ειρωνικές εκφράσεις καθώς και την νευρικότητα. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν ψύχραιμοι και λογικοί χωρίς να προσβάλλουμε τον συνάνθρωπό μας!
2. Κανόνες καλής συζήτησης- αντιμετώπισης με τους συνάνθρωπούς μας :
Κάθε φορά μιλά ένας , ακούγοντας προσεκτικά αυτόν που μιλά με υπομονή και επιμονή , εκφράζοντας σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Δε διακόπτω.
Ζητώ το λόγο ψύχραιμα για να μιλήσω , λέγοντας " Θα μπορούσα να μιλήσω ή να εκφράσω την άποψή μου ; "
Έχω δικαίωμα να συμφωνήσω και να διαφωνήσω αλλά πάντα σεβόμενη τη διαφορετική οπτική του άλλου και προσπαθώντας να βρω μια κοινή λύση έτσι ώστε να πετύχω τη συμφωνία.
Όταν δε μπορώ να βρω κοινή λύση , κάνω πίσω και συμβιβάζομαι , αναφέροντας τη δική μου αδυναμία ή την αδυναμία του άλλου στη λογική της συζήτησης.
Σε περίπτωση που δεν επικρατεί λογική και ηρεμία σε μια συζήτηση , απευθύνομαι σε ανώτερο ,αν υπάρχει.
Αν υπάρχουν σοβαρά θέματα σε μια συζήτηση , όπως εξαπάτηση και εξύβριση , απευθύνομαι σε ανώτερες δυνάμεις του κράτους , όπως στον Συνήγορο του Πολίτη , την Αστυνομία ή την Νομική Βοήθεια , ανάλογα με την περίπτωση του συμβάντος.
3. Κανόνες διαχείρισης θυμού
Όταν δε μπορώ να διαχειριστώ το θυμό μου , προσπαθώ να σταθώ όσο το δυνατόν περισσότερο στο ύψος των περιστάσεων , με γνώμονα τη λογική.
Δείχνω την ενόχλησή μου , αναφέροντας αυτό που με πρόσβαλλε ή αυτό που μου δημιούργησε αρνητική αντίδραση , και επικαλούμαι το σεβασμό από το άλλο πρόσωπο προς το δικό μου πρόσωπο. Αν θεωρώ ότι το άλλο άτομο παραβίασε τα δικαιώματά μου , το αναφέρω σε αυτόν και στους αρμόδιους ( ανώτερους ) του για τη διευθέτηση του θέματος.
Δε βρίζω τον συνομιλητή μου αλλά έχω το δικαίωμα να του αναφέρω ότι : < Είσαι ειρωνικός και προσβλητικός στο πρόσωπό μου > ή ότι , < Αντιδράς ακατάλληλα και παράλογα και θα αναφέρω τη θέση σου και το πρόσωπό σου σε ανώτερους σου. >
Δε χτυπάω τους άλλους , διότι αυτό διώκεται ποινικά και νομικά.
Δε καταστρέφω πράγματα γύρω μου , που δεν είναι στη δική μου ιδιοκτησία.
Σέβομαι το χώρο στο οποίο βρίσκομαι και αντιδρώ ανάλογα.
Σέβομαι τους γύρω ανθρώπους έτσι ώστε να μην εκτεθώ με τα λόγια μου και τις πράξεις μου.
Μιλάω σε συνανθρώπους μου για το συναίσθημα του θυμού μου για κάτι ή αν έχω συναίσθημα φόβου και απειλής από άλλους συνανθρώπους μου, το αναφέρω στο οικείο περιβάλλον.
Δεν υποκρύπτω απειλές από άλλους, σε οικείο περιβάλλον , όπως το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
Με γνώμονα τη λογική , το σεβασμό και τη καλή διάθεση προς τους συνανθρώπους μας αλλά και την εμπιστοσύνη και την αγάπη προς τον εαυτό μας , μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τη συμπεριφορά μας σε μια συζήτηση , λογαριάζοντας τις οδηγίες που αναφέρθηκαν και σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους άλλους. Συμπεριφερόμαστε πάντα με ψυχραιμία και λογική και όσο το δυνατόν καλή διάθεση , έχοντας λογικά επιχειρήματα και απόψεις προς τους συνομιλητές μας , έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τους προβληματισμούς μας αλλά και το θυμό μας. Είμαστε όσο το δυνατόν γίνεται προσεκτικοί σε όσα λέμε και κάνουμε , αφουγκράζοντας την οπτική των άλλων ανθρώπων και σεβόμενοι πάντα τον εαυτό μας και την αξιοπρέπεια μας.
Σχόλια