Η ψυχική υγεία των παιδιών και οδηγίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στα παιδιά

Η πανδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-19 αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση παγκόσμιας υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης , η οποία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία όλων των κατηγοριών των ανθρώπων , ενηλίκων και ανήλικων. Συγκεκριμένα , τα παιδιά , ως ευάλωτη ομάδα πληθυσμού , βάση εμπειριών , αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πανδημίας λόγω μη ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η ψυχική τους υγεία, λοιπόν, είναι διακριτά επηρεασμένη αρνητικά , εκφράζοντας αισθήματα φόβου , λύπης και απογοήτευσης , καθώς το μέγεθος της πανδημίας αμύνεται στην φύση των παιδιών , η οποία είναι αρκετά δραστήρια. Έτσι, οι ενήλικες , έχοντας επίγνωση της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και της φύσης των παιδιών, οφείλουν να βοηθήσουν τους νεαρούς μας συνοδοιπόρους , στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, με τους εξής τρόπους :



  • Επικοινωνία των ενηλίκων με τα παιδιά για την πανδημία σε συνθήκες ηρεμίας και ειλικρίνειας , παρομοιάζοντάς τους , την πανδημία , σαν μια τρικυμία της θάλασσας , που όπως η τρικυμία έρχεται και φεύγει , έτσι και η πανδημία , παγώνει για λίγο τις ζωές μας και μετά φεύγει.
  • Δημιουργείστε ερωτήσεις , έτσι ώστε να σας εκμυστηρευτούν την ψυχολογία τους και να εντοπίσετε τα αίτια της αρνητικής του ψυχολογίας. Μη ξεχνάτε , ότι, γενικότερα, η επικοινωνία εξευγενίζει και γιατρεύει τον πόνο , οπότε είναι ιδανική λύση κατά της αρνητικής ψυχολογίας!
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τις εξελίξεις της πανδημίας με απλοικό και ήρεμο τρόπο , χωρίς εκφοβισμούς, και υπενθυμίστε τους , διαρκώς , τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε με τους συνανθρώπους μας , όπως : απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου , χρήση αντισηπτικού και μάσκας και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπό μας , σε περίπτωση που δεν έχουν απολυμανθεί τα χέρια μας.
  • Αναφέρετε συστηματικά στα παιδιά ότι: Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη μόλυνση , γι'αυτό πρέπει να τηρούνε τους κανόνες υγιεινής με επιμονή και πίστη.
  • Οργανώστε τον χρόνο , με την τήρηση προγράμματος διατροφής , ύπνου και υγιεινής. Για παράδειγμα, τηρείστε προσεγμένη διατροφή, χωρίς λίπη και συντηρητικά , επαρκής 8ωρος ύπνος και καθημερινή καθαριότητα σώματος και προσώπου. Επίσης, ο ρουχισμός πρέπει να διατηρείται καθαρός , καθώς και η καθαριότητα του δωματίου με καθαρά κλινοσκεπάσματα.
  • Ασκηθείτε μαζί με τα παιδιά κάνοντας εξωτερικές δραστηριότητες στη φύση, όπως τρέξιμο , περπάτημα , ανταλλαγή πασών στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο κ.άλλα. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό περιβάλλον βοηθούν στην μείωση της έντασης και στη δημιουργία θετικού κλίματος.
  • Κρατήστε μακριά τα παιδιά από τις οθόνες , αναφέροντας τους, την επικινδυνότητα της οθόνης του υπολογιστή και των κινητών , η οποία οδηγεί σε ασθένειες και στην αύξηση της μυωπίας των ματιών. Σε αντίθεση , προσπαθήστε να τους αποτρέψετε από αυτές , προτείνοντας δραστηριότητες καθαρισμού του σπιτιού , ανάγνωσης ενός βιβλίου και εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες ή βόλτες στη φύση ( στο βουνό ή στη θάλασσα ).
  • Αναφερθείτε τους για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , τα λεγόμενα social media , όπως facebook ,instagram , tik tok , κ.άλλα. Συγκεκριμένα, εξηγήστε τους ψύχραιμα, ότι μέσα από αυτά, δεν διακρίνεται η αλήθεια των πραγμάτων ούτε οι αληθινές παρέες. Να αποφεύγουν, λοιπόν, να απαλύνουν εκεί τον πόνο τους , στέλνοντας μυνήματα και ανεβάζοντας φωτογραφίες. Τελικώς , η πραγματική αλήθεια των πραγμάτων , δεν βρίσκεται στα social media , αλλά την αντικρίζουμε, μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας!
  • Προτείνετέ τους να κρατούν επαφή μόνο με άτομα που γνωρίζουν και να αποφεύγουν τις νέες γνωριμίες , μέσω των social media , καθώς κυκλοφορούν πλέον πολλοί διαστροφικοί άνθρωποι που παραπλανούν , κοροιδεύουν και εξαπατούν.
  • Σε περίπτωση , που λόγω της πολύωρης τηλεκπαίδευσης , αισθανθούν πόνο στα μάτια τους , στο κεφάλι τους ή στη μέση τους , να το αναφέρουν στους εκπαιδευτικούς , έτσι ώστε να αποχωρούν από το μάθημα , καθώς είναι αρκετά βλαβερό για την υγεία τους.
Συμπερασματικά , αναγνωρίζοντας το μεγάλο φάσμα της πανδημίας καθώς και των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, στην ψυχική υγεία των ενηλίκων αλλά και των ανηλίκων, οφείλουν οι ενήλικες , να καθοδηγήσουν σωστά τους ανήλικες , παραμένοντας ενημερωμένοι και ευσυνείδητοι, τηρούμενοι τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα απόστασης , έτσι ώστε και οι νεαροί συνοδοιπόροι , να αποκτήσουν τα σωστά πρότυπα και την εσωτερική δύναμη για να πολεμήσουν τον ιό και να ενδυναμώσουν την ψυχολογία τους.

Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση,
Αθανασία Αργυροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι δάσκαλοι στο " κρυφό σχολειό " , στα χρόνια της τηλεκπαίδευσης !

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση