Σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί - 5 πρωταρχικά βήματα για τη διασφαλίσετε !





Η σχέση των γονέων με τα παιδιά πρέπει να είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Η εμπιστοσύνη είναι μια από τις βασικές συνιστώσες για την οικοδόμηση μιας υγιούς και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των γονέων και των παιδιών, απαραίτητη για την μετέπειτα συναισθηματική ασφάλεια και ισορροπία του. Η εμπιστοσύνη χτίζεται από την βρεφική ηλικία με το αίσθημα της καθημερινής και σταθερής φροντίδας προς το παιδί και αναπτύσσεται σταδιακά , καθώς το παιδί μεγαλώνει , με τη λεκτική επικοινωνία. 

- Πώς μπορείτε να τη διασφαλίσετε με σιγουριά ;

- Ακολουθώντας τα επόμενα βήματα :

1 . Οι γονείς πρέπει να δείχνουν από κοινού προθυμία προς το παιδί και να είναι πάντα διαθέσιμοι να ακούσουν το παιδί. Αν το παιδί δεν εκφράζεται , θα πρέπει να προσπαθήσετε να προβληματιστείτε και να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση σχετικά με αυτό.

2. Ελέγχετε το θυμό σας και την αρνητική κριτική σας όταν εκμυστηρεύεται σε εσάς τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του. Σε περίπτωση καυγά , αποφύγετε να εκμυστηρευτείτε αυτό που μοιράστηκε μαζί σας !

3. Μην προσπαθήσετε να δώσετε επιπόλαιες λύσεις και απαντήσεις στον προβληματισμό του , όταν είσαστε σε σύγχυση ή κουρασμένοι. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τον προβληματισμό του και οργανώστε το πώς θα το εκφράσετε στο παιδί σας.

4. Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του. Το αίσθημα που διακατέχει τους περισσότερους γονείς είναι να τα γνωρίζουν όλα. Αυτό μπορεί να συμβεί με τον κατάλληλο τρόπο , δίνοντας τον ανάλογο χρόνο που χρειάζεται το παιδί και αφουγκράζοντας τις ανάγκες του. 

5. Δημιουργείστε ένα χαλαρό κλίμα ελαφριάς μουσικής και φωτισμού , προκειμένου να προσεγγίσετε το παιδί σας και αποφεύγετε να συζητάτε επιπόλαια και αυθόρμητα για τα ζητήματά σας.

Η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και παιδιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες των περισσότερων γονέων αλλά και το πιο σημαντικό αγαθό στη σχέση αυτή , το οποίο δίνει λύση σε πολλά ζητήματα και διασφαλίζει μια ευτυχισμένη οικογένεια αποτελούμενη από ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά.

Αθανασία Αργυροπούλου ,

Παιδαγωγός με εξειδίκευση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μικρές αλήθειες για τους ιούς και τα μικρόβια - Πρόληψη και μετάδοση

🎅 4 χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την αναγέννηση των παιδιών και των γονέων !

Παιδική κατάθλιψη στη σχολική ηλικία - Αίτια και συμβουλές αντιμετώπισης